Our Council
Belediyemiz,halk sağlığına yönelik en önemli çalışmalardan biri olan sinek ve haşerelerle mücadeleyi daha da etkinleştirme kararı aldı.
Temizlik İşleri Müdürlüğübünyesinde Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün de katkısıyla sinek ve haşere ile mücadelede yeni yöntemleri ve ilaçlarla ilgili standartları belirlemek amacıyla belediye toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda biyolog, çevre mühendisi, veteriner hekim, şehir planlamacısı ile ilaçlama sorumlusu personel bir araya geldi. Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan da katıldı.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, 2014 yılında karasinekle yaptıkları mücadelenin 2015 yılında da artarak devam edeceğini söyledi.Belediyenin ilaçlama ekibinin son derece profesyonel olduğunu ve en iyi malzemeyi kullandığına dikkat çeken Candan, “2015 yılında yapacağımız sinek ve haşereyle mücadele çalışmasını şimdiden başlatıyoruz. Haşere ile mücadelemizi daha etkin hale getirebilmek için, konunun uzmanlarının görüşlerine de başvuruyoruz.”dedi.
Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan ise belediye personeline karasinek ve haşere ile daha etkili bir mücadele için neler yapılması gerektiğini anlattı. Karasinek ve haşerelerin larva halindeysen etkisiz hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Özkan, “Personel ilaçlama çalışmasına sabah saatlerinde yani karasinekler ve haşereler havalanmadan önce başlamalı. Gübrelerin içerisinde larvalar uzun süre kalabiliyorlar.1 kg. gübrede 10 bin karasinek üreyebilir.Çevresel düzenlemeler çok önemli. Karasinek ve haşereler insan sağlığını tehdit ediyor, pek çok hastalığın da sebebi bu bakterilerdir. Daha etkin bir mücadele için kışın da mücadele yapılmalı. Kışın ahırlar sıcak olduğu için sineklerin üremesi için çok uygun bir alan. Bu larvaların kış döneminde etkisiz hale getirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Tavuk çiftlikleri karasineği artırıyor
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Çorum’da 130 tane tavuk çiftliği bulunduğunu bunların büyük bir bölümün de merkeze yakın olduğuna dikkat çekti. Tavuk çiftliklerinin gübreleri dışarı döktüklerini, sıcak havalarla birlikte karasinek ve haşere için besin ortamının oluştuğuna dikkat çeken Candan, “Bu gübreler karasineklerin ana nedeni. Rüzgâr bu sinekleri şehre taşıyor. İşletmelerin merkeze mesafesi büyük sorun.Birkaç tavuk çiftliği modern yöntemlerle üretim yapıyor. Çoğunluk eski yöntemleri kullanıyor. Diğer işletmeler de modern yönteme geçtiğinde sorun büyük oranda çözülmüş olacak.” dedi.
Haşere ile mücadele haritası oluşturuluyor
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, sinek ve haşereyle daha etkin mücadele için “Haşere ile Mücadele Haritası” oluşturacaklarını söyledi.
Bu harita sayesinde sivrisinek ve karasineğin lokal olarak üreyebildikleri alanların düzenli bir şekilde tespit edileceğini söyleyen Candan, “Her yıl oluşturulacak karasinek haritası ile daha planlı bir mücadele gerçekleştireceğiz.”dedi.